Att bygga ett attefallshus hemma på tomten kräver vanligen inget bygglov – förutsatt att man följer dom regler som finns. Att låta bygga ett sådant kan så ledes vara en bra lösning för den som behöver mer plats – kanske i form av ett lyxigt gästrum, ett kontor eller något annat.

Idag finns mycket att välja på när det kommer till just attefallshus – här kommer några tips på saker att tänka på för den som planerar att köpa ett färdigt.

Vad ska byggnaden användas till?

En första sak att fundera på inför val av attefallshus är såklart vad det är tänkt att användas till. Ska huset användas dagligen, som extra sovplats för gäster eller mer som förvaringsutrymme?

Ska huset användas ofta och till mycket kan det vara smart att välja en modell med loft, för att på så vis få mer plats. Med en säng på loftet kan man till exempel på plats med en kontorshörna nere, vilket maximerar det lilla utrymmet på ett bra sätt.

Modell och stil

Attefallshus som köps som färdiga eller som byggsatser finns i mängder av modeller och stilar – det finns kort och gott något som passar dom flesta smaker. Här kan man fundera på om man är ute efter något som ska matcha boningshuset på tomten, eller om man kanske vill byta av med något annat.

Attefallshus finns bland annat att hitta i följande stilar:

  • Gammaldags
  • Modernt och stilrent
  • Enkelt och neutralt

Färdiga attefallshus eller byggsatser finns även i många tänkbara färger men vill man verkligen att det ska smälta in med boningshuset kan man välja ett omålat och sedan måla det själv.

Attefallshus i olika prisklasser

En annan sak som kan vara värt att fundera över är vilken prisklass som känns rimlig. Det finns både dyra och billiga modeller att välja bland och man kan såklart behöva anpassa utformning, stil och storlek efter plånboken. Hur vida man väljer ett nyckelfärdigt hus, ett färdigt skal eller en byggsats är naturligtvis också något som påverkar priset.

Här kan man också väga in husets användningsområde – ska det användas mer eller mindre som bostad kan det vara värt att kosta på det lite extra, men ska det mer vara en byggnad för extra förvaring kanske man kan göra en hel del billigare val.