Om bygglov, renovering och tjänster

Månad: april 2020

Bygglov och anmälan inför byte av stammar

Vad gäller kring bygglov vid ett stambyte? Vilka regler behöver man förhålla sig till och var kan eventuella blanketter laddas hem? Detta är vad som gäller i Stockholm:

Bygganmälan vid stambyte i Stockholm

Generellt behövs inte bygglov vid ett stambyte. Detta eftersom denna renovering inte påverkar husets estetik eller funktion. I realitet innebär det enbart att rören byts ut till andra rör. Många genomför däremot även andra renoveringar vid samma tillfälle eftersom så stora delar av rivs ner vid stambytet. I detta fall kan bygglov krävas men orsaken är då inte primärt stambytet. I Stockholm krävs att man i vissa fall skickar in en bygganmälan samt att man sedan väntar med att påbörja arbetet till att denna anmälan blivit godkänd.

Regler vid anpassning

  • Vid ombyggnation får inte tillgängligheten förändras till det negativa. Detta brukar främst gälla badrum om exempelvis trösklar monteras in eller inredning som gör det svårt att använda utrymmet för personer som har behov av extra plats. Denna regel gäller för fastighetsägare och inte för de som äger sin egen villa.
  • Finns det en golvbrunn måste det även finnas en brunn även efter renoveringen. Däremot får den förflyttas inom samma rum.

Anmälan krävs vid bevarandevärde

Vid ombyggnationer på fastigheter i Stockholm med bevarandevärde måste anmälan skickas in. Det är då en bygganmälan och inte bygglovsansökan. Det gäller exempelvis fastigheter med bevarandevärde inom miljö, historia eller konstnärliga aspekter. Anmälan krävs även om man utför ett stambyte där VA-stammarna flyttas. Att byta ut eller förbättra nuvarande stammar kräver alltså inte anmälan men önskas stammarna dras i annan riktning måste anmälan ske. Kom ihåg att aldrig påbörja ett stambyte innan anmälan är färdigbehandlad och godkänd.

Hitta all information om fastigheter på Stockholm.se

Under Bygglov.Stockholm hittas all information kring bygglov och de ansökningar som kan behöva göras. Här finns även länkar och funktioner som gör att man kan hitta detaljplanen för ett specifikt område, ritningar på fastigheten samt fastighetsgränser. Därmed blir det lättare att få fram allt underlag till en ansökan i det fall som detta behöver skickas in.

Byggföretagen hjälper

Stambyte är ett avancerat ingrepp och inget som privatpersoner kan göra på egen hand. Därmed anlitas byggföretag som är väl insatta även i vilka ansökningsblanketter som behöver skickas in till Stockholm Stad innan arbetet kan planeras och genomföras.

Vad kostar det att göra ett markarbete?

Som ni kanske är medvetna om så krävs det i de allra flesta fall väldigt mycket arbete då man ska renovera eller fixa till ett hus, speciellt om man ska göra ett helt nytt husbygge och även behöver fixa saker på själva husgrunden och marken det ska stå på. Om ni själva har byggt eller renoverat ett hus på något sätt är ni säkert också medvetna om att det kan kosta en del, och att även markarbetet kan komma att bli rätt dyrt. I den här texten går vi igenom vad ett markarbete kan innebära, och vad det kan kosta om du exempelvis vill göra ett markarbete i Örebro.

Vad är ett markarbete?

När det kommer till markarbete så är det nämligen så att det finns en hel del olika typer av markarbeten att tala om, och som utmärker olika kategorier och varianter av tjänster som du kan få hjälp av. Ett markarbete kan vara allt från mindre arbeten, så som stenläggning i Örebro eller snöröjning på din tomt, till större projekt som grävning och dränering av husgrunden.

Vilken typ av markarbete som krävs vid just ditt husbygge kan variera väldigt, där framförallt den grundläggande marken och dina önskemål är avgörande för hur markarbetet ska fortgå. Något som kan vara bra att veta om är att ett husbygge ofta innebär att din mark måste kontrolleras, där du samtidigt också får hjälp med vad du kan göra under ditt byggprojekt.

Kostnad för markarbete?

Eftersom det finns så många olika kategorier av markarbete innebär det också att kostnaden för markarbetet kan variera väldigt. Priset avgörs alltså inte bara för att du ska göra ”ett markarbete”, utan där spelar både arbetets storlek, markens förutsättningar samt vad du planerat att göra med husbygget.  Oavsett vilken typ av markarbete du ska göra och vad som krävs för att din mark ska vara godkänd att bygga på så kommer det i längden löna sig om du anlitar ett proffsigt företag som kanske tar lite mer betalt än att du tar en risk i form at bristande kvalité. Markarbetet och huset ska ändå hålla ett bra tag framöver, så ju mer du lägger på grundarbetet desto bättre står det sig.

Tänk också på att de större markarbetena är mer omfattande och kräver mer arbete, vilket indirekt innebär att de även kommer att kosta mer. Det betyder inte att du ska lägga mindre krut på det, utan snarare tvärtom så kan en bra grund leda till färre steg i processen. Kostnaden för markarbetet beror också på hur lång tid det tar, vilka maskiner som krävs, och hur många som jobbar samtidigt. Kort och gott finns det ingen exakt kostnad som kan säga dig direkt att ”så mycket kommer ditt markarbete kosta”, men genom att räkna in det du planerat för ditt husbygge och hur mycket grundarbete som krävs så kan du bilda dig en uppfattning på egen hand.

 

Stambyte av tappvatten och avloppsstammar

Stambyte innebär generellt att samtliga ledningar inom tappvatten och avloppsstammar byts ut eller på annat sätt renoveras. Ett mycket stort ingrepp som även påverkar de boende under renoveringsperioden.

Vad är stammar?

Med stammar menas de rör och ledningar som är ”huvudledningar” i en fastighet. Det är exempelvis tappvatten och avloppsstammar och är oftast inbyggda i fastigheten. Detta till skillnad mot de rör som går mellan stammen och exempelvis handfatet vilka är betydligt enklare att byta ut då dessa är synliga. En skada på stammarna innebär därmed även en betydligt större fara för stora vattenskador än en skada på en mindre ledning. I detta fall kan väta spridas i väggarna utan att det upptäcks direkt. Därmed skapas även behov av mycket stora reparationer.

Renovering eller stambyte av tappvatten och avloppsstammar

Även om det heter ”stambyte” så behöver det inte betyda att stammarna byts. Förr var det ett självklart att allt skulle bytas ut men idag finns flera renoveringsalternativ. I vissa fall kan relining genomföras vilket i korthet innebär att ett inre rör monteras i befintliga rör. På detta sätt skapas nya förutsättningar i befintliga stamledningar. Däremot är det inte alltid möjligt att renovera på detta sätt. Det kan avgöras av byggföretag som först inspekterar ledningarna med mobila kameror.

Viktigt med information till de boende

stambyte är ett stort renoveringsprojekt är det viktig att de boende i god tid får information om vad som kommer att utföras och hur detta påverkar deras vardag. Renoveringen kan beräknas till 6 – 8 veckor förutsatt att det utförs i ett flerfamiljshus eller bostadsrättsområde. Under dessa veckor kan generellt de boende bo kvar hemma men samtidigt innebär det hög ljudnivå och hantverkare som behöver ha tillträde till bostaden 7 – 16 på vardagar. Framförallt är det under de första veckorna som extra hög ljudnivå kan uppstå på grund av den bilning som sker i betong och annat hårt material. Vanliga frågor som uppkommer hos de boende är:

  • Hur länge behöver hantverkarna tillgång till bostaden?
  • Kan jag bo kvar?
  • Vad är tappvatten och avloppsstammar?
  • Var finns toaletter när min egen inte fungerar?
  • Vem vänder jag mig till vid frågor?
  • Kommer det att höja hyran?

Hyreshöjning?

En fastighetsägare får inte höja hyran på en hyresrätt enbart på grund av ett stambyte. Däremot får hyreshöjning ske om generell höjning sker av boendet kvalité. Det sker ofta i samband med denna renovering då exempelvis badrumsrenovering genomförs. För bostadsrättsinnehavare kan det innebära höjd månadsavgift då det är medlemmarna som bär föreningens ekonomi.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén