Stambyte innebär generellt att samtliga ledningar inom tappvatten och avloppsstammar byts ut eller på annat sätt renoveras. Ett mycket stort ingrepp som även påverkar de boende under renoveringsperioden.

Vad är stammar?

Med stammar menas de rör och ledningar som är ”huvudledningar” i en fastighet. Det är exempelvis tappvatten och avloppsstammar och är oftast inbyggda i fastigheten. Detta till skillnad mot de rör som går mellan stammen och exempelvis handfatet vilka är betydligt enklare att byta ut då dessa är synliga. En skada på stammarna innebär därmed även en betydligt större fara för stora vattenskador än en skada på en mindre ledning. I detta fall kan väta spridas i väggarna utan att det upptäcks direkt. Därmed skapas även behov av mycket stora reparationer.

Renovering eller stambyte av tappvatten och avloppsstammar

Även om det heter ”stambyte” så behöver det inte betyda att stammarna byts. Förr var det ett självklart att allt skulle bytas ut men idag finns flera renoveringsalternativ. I vissa fall kan relining genomföras vilket i korthet innebär att ett inre rör monteras i befintliga rör. På detta sätt skapas nya förutsättningar i befintliga stamledningar. Däremot är det inte alltid möjligt att renovera på detta sätt. Det kan avgöras av byggföretag som först inspekterar ledningarna med mobila kameror.

Viktigt med information till de boende

stambyte är ett stort renoveringsprojekt är det viktig att de boende i god tid får information om vad som kommer att utföras och hur detta påverkar deras vardag. Renoveringen kan beräknas till 6 – 8 veckor förutsatt att det utförs i ett flerfamiljshus eller bostadsrättsområde. Under dessa veckor kan generellt de boende bo kvar hemma men samtidigt innebär det hög ljudnivå och hantverkare som behöver ha tillträde till bostaden 7 – 16 på vardagar. Framförallt är det under de första veckorna som extra hög ljudnivå kan uppstå på grund av den bilning som sker i betong och annat hårt material. Vanliga frågor som uppkommer hos de boende är:

  • Hur länge behöver hantverkarna tillgång till bostaden?
  • Kan jag bo kvar?
  • Vad är tappvatten och avloppsstammar?
  • Var finns toaletter när min egen inte fungerar?
  • Vem vänder jag mig till vid frågor?
  • Kommer det att höja hyran?

Hyreshöjning?

En fastighetsägare får inte höja hyran på en hyresrätt enbart på grund av ett stambyte. Däremot får hyreshöjning ske om generell höjning sker av boendet kvalité. Det sker ofta i samband med denna renovering då exempelvis badrumsrenovering genomförs. För bostadsrättsinnehavare kan det innebära höjd månadsavgift då det är medlemmarna som bär föreningens ekonomi.