Om bygglov, renovering och tjänster

Månad: september 2021

Välja elleverantör i Stockholm – fyra faktorer att jämföra

Att välja elleverantör i Stockholm kan kännas som ett svårt uppdrag men vet man bara vad man ska kolla närmare på blir det betydligt enklare. Nedan följer 4 saker som kan vara värda att kolla upp för den som står inför att teckna ett elavtal – priser, miljötänk, villkor och omdömen.

Välja elleverantör i Stockholm med lägsta pris?

Den senaste tiden har det inte varit ovanligt att elpriserna skjutit i höjden – något som självklart märks i plånboken. Att välja en elleverantör i Stockholm som erbjuder ett lågt pris är därför vanligt och därmed också en första bra sak att kolla närmare på. Ett tips är att kolla på både fasta och rörliga elpriser, samt nätavgift och andra eventuella kostnader som kan tillkomma när man tecknar ett elavtal.

Dessutom kan det vara smart att kolla vad dom olika leverantörerna erbjuder för betalningsalternativ, så som:

  • Autogiro
  • E-faktura
  • Pappersfaktura

Har man till exempel alla sina andra fakturor på autogiro kanske det känns viktigt att välja en elleverantör som erbjuder just det.

Miljötänk och förnybar el

För många är det också viktigt att välja en elleverantör med miljön i fokus – alltså en sådan som erbjuder förnybar el. Allt fler gör det idag och det är inte speciellt svårt att hitta en leverantör som gör det men det kan vara värt att undersöka saken innan man tecknar ett avtal.

Villkor

Priset är helt avgörande för vissa och det faktum att man kan välja förnybar el är viktigast för andra. Men det finns även några saker till som kan vara bra att ta en titt på för den som ska välja elleverantör i Stockholm – bland annat vad som står i villkoren. Här kan man hitta sådant som handlar om uppsägningstid och annat som faktiskt kan vara viktigt, och därför väl värt att jämföra om man tycker att sådana punkter spelar roll.

Vad säger andra kunder?

Den som ska välja elleverantör kan ha god nytta av att jämföra priser, villkor och annat som känns viktigt men man kan också ha god hjälp av vad andra kunder tycker. Att ta sig en stund för att läsa omdömen, som ofta finns att hitta på nätet, kan ge en bra fingervisning. Det går ofta att hitta omdömen kring alltifrån kundtjänst till priser och man kan förstås lätt välja bort leverantörer som fått dåliga eller sämre omdömen än andra.

Därför ska du använda en bra gräsmattejord

En vacker, grön och tät gräsmatta vill väl de flesta ha i sin trädgård. Men varför ska du välja gräsmattejord när du ska så din egen gräsmatta? Detta ska vi gå igenom nedan.

Denna typ av jord kan du köpa på olika sätt och hos olika leverantörer. Om du är i behov av en större mängd jord kan du med fördel köpa det direkt hos en leverantör. Du kan välja på att köpa jorden per ton, byggsäck eller kärra. Du kan givetvis åka och köpa gräsmattejord direkt på återvinningscentralen. Men du kan också få möjligheten att leverantören kommer ut och tippar jorden direkt hos dig eller ställer ut byggsäckar. Vad som passar dig bäst är alltså helt upp till dig!

Gräsmattejord är särskilt framtagen för just gräsmatta

Som namnet antyder, används gräsmattejord vid särskilda tillfällen såsom när:

  • Du ska så din egen gräsmatta
  • Du ska använda rullgräs
  • När gräsmattan behöver restaureras

Jorden är baserad på en särskild blandning för att ge gräsmattan de största chansen att växa sig både tät och grön. Jorden ska därför vara näringsrik och mullhaltig för att kunna hålla i många år oavsett storlek på gräsmattan. Genom att välja fel jord när du ska så gräsmatta kommer du tyvärr att minimera möjligheterna till att få en riktigt vacker gräsmatta.

Blandningen i gräsmattejord innehåller oftast en blandning av olika material såsom bland annat mineraler, sand och torv. Sanden är till för att ge struktur och genomsläpplighet till jorden. Leran och det organiska materialet som jorden innehåller är till för att öka fukten i jorden. Samtidigt är den till för att öka jordens förmåga att ta upp och hålla kvar näringen.

När du köper gräsmattejord bör du kontrollera om den är ogödslad eller om du själv behöver gödsla den när du sår ny gräsmatta. Är den redan gödslad kan detta bättra på etableringen men är absolut inget måste.

Exakt hur många centimeter jord du behöver ha under den färdiga ytan kan du få lite olika svar. En del menar att det räcker med minst 5-7 cm medan andra menar att det ska vara minst 10 cm. Om underlaget dessutom är grovt och stenigt med en låg förmåga att bibehålla vatten bör lagret med gräsmattejord vara mer än 10 cm.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén