Att kompostera är ett bra sätt att minska på sitt avfall, och ett smart sätt att ta vara på sina rester. Genom kompostering kan näringen återanvändas, och på så sätt minskas miljöpåverkan väldigt effektivt. En kompost minskar behovet av extra gödningsmedel till trädgårdslanden, och dessutom behövs inte lika många nya säckar med jord till odlandet. För att vara extra miljömedveten går det dessutom att välja en kompostbehållare av återvunnen plast, något som ytterligare minskar miljöpåverkan.
Kompost-tips för nybörjare
- Placeringen av komposten är viktig. Den ska stå skyddat så att den inte torkar ut under sommaren, samtidigt är det bra för komposteringens effekt om temperaturen i kärlet hålls hög.
- Efter att ha valt ut ett bra hörn i trädgården är ett bra tips att täcka kompostens botten med lite grövre material, som grenar, kvistar och flis. Det gör att luften kan cirkulera på ett naturligt sätt, vilket får maskarna att må bra.
- Nästa ingrediens är tålamod. Kompostering tar tid, och innan det naturliga mikrolivet har hittat till komposten kommer det inte hända så mycket. Men vips har de nedbrytande organismerna flyttat in och börjat jobba – och jordfabriken är igång!
- Vänd runt i komposten då och då för att skapa goda förutsättningar för maskarna att hitta sin mat och omvandla matavfallet till jord.
- När det är dags för att använda den nya jorden går det bra att blanda upp den med gammal jord och därmed öka näringsinnehållet och mullhalten i den. På så sätt går det att återanvända samma odlingsbäddar under flera års tid.
Spara på transporter och bevara näringen i kretsloppet
Genom att kompostera eget trädgårds- och köksavfall undviks en hel del onödiga transporter till och från hemmet: har man kompost slipper man skicka iväg sitt organiska avfall för att rötas och bli biogas, och så slipper man släpa hem jordsäckar inför varje vårsäsong. Ett perfekt sätt att spara både miljö och pengar i en och samma handling. När komposten har kommit igång kräver den inte särskilt mycket skötsel, men i gengäld skapar den ny, bördig jord att återföra till trädgårdslanden. Ett tips är också att placera komposten så att det näringsrika vatten som lakar ur kan rinna ner i odlingen och göra nytta.